Студија “Локалне историје и сјећање на Други свјетски рат у ромским заједницама у Србији и БиХ”

Студија “Локалне историје и сјећање на Други свјетски рат у ромским заједницама у Србији и Босни и Херцеговини”, представљена је у уторак, 4. јуна 2024. године у Завичајном музеју у Градишци.

То је дио пројекта “Сјети се холокауста – бори се против антициганизма”, којег проводе Форум Рома Србије и удружења Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња “Отахарин” из БиХ, у сарадњи са Централним вијећем њемачких Синта и Рома, и подршку “ЕВЗ” фондације из Берлина.

-Од свих народа страдалих у Другом свјетском рату, најмање података има о Ромима. Зато је циљ овог пројекта и студије да се очувају сјећања на њихово страдање и прикупе нови подаци – рекла је Јована Милановић, из Удружења “Отахарин”.

Социолог Драган Станојевић из Београда, један од аутора студије, подсјетио је да се овај документ састоји од два сегмента. То су научна истраживања и свједочења Рома који су преживјели Други свјетски рат.

Историчар Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка, који је такође учествовао у изради студије о страдању Рома у Другом свјетском рату, констатовао је да су подаци у нескладу са реалним чињеницама. Навео је примјер из Жеравице, највећег ромског насеља у Градишци.

-На споменику страдалим Ромима у Жеравици уписан број од 611 жртава. Међутим, на основу истраживања дошао сам до податка да је више од 1 070 градишких Рома ликвидирано у Другом свјетском рату – истакао је Вујчић.