Ускоро постављање статуе на Тргу Чубриловића

На данашњи дан, 24. августа 1925. године у Сарајеву је умро трговац Васо Видовић, угледна личност Градишке са краја 19. и почетком 20. вијека.

Кустос историчар Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић рекао је да је Видовић био имућан и угледан трговац. Био је носилац културног живота градишке вароши и у том периоду она је називана ”Мали Београд”. Као предсједник црквено школске општине у Градишци Видовић је био на челу делегације која је у Сарајеву од митрополита Георгија Николајевића примила средства за изградњу нове школске зграде. Ових дана ради се рестаурација натписа на тој згради.

“Рестаурација се ради након 79 година. Натпис је обијен од стране усташа 1941. године када је срушена и православна црква у Градишци и капела коју је изградио Ђорђе Ђурић у православном гробљу у Брестовчини” рекао је Вујчић.

Вујчић је додао да је Васо Видовић био ујак Јови Чубриловићу, оцу Васе и Вељка Чубриловића. Он је нагласио да су Чубриловићи незаслужено стављени у заборав што се полако исправља.

“Трг Чубриловића је изграђен, статуа је већ изливена у Ковину у Србији а биће постављена крајем августа или почетком септембра. Постављена је паметна клупа и паметни екран” рекао је Вујичић.

Према његовим ријечима на инфо пулту са паметним екраном на Тргу Чубриловића једним додиром екрана грађани ће моћи прочитати податке о члановима породице Чубриловић, од Васе Видовића до Васе Чубриловића.

Извор: Радио Градишка