У ГРАДИШКОЈ ГИМНАЗИЈИ ПРОМОВИСАНИ РОМАНИ САШЕ ЕДИЈА ЂОРЂЕВИЋА

У амфитеатру Гимназије Градишка, дана 25. фебруара 2019. године уприличена је промоција трилогије Саше Едија Ђорђевића из Смедерева, у организацији ЈУ ”ГИМНАЗИЈА ГРАДИШКА”
и ЈУ ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ГРАДИШКА.

 

Ријеч је о првим књижевним корацима аутора, а романи се жанровски одређују као историјски.

-Говори се о времену доласка Сулејмана Величанственог на власт у 16. веку и коначној пропасти српске средњовековне државе у првој књизи „Јаничар“. Други део је „Устаник“, који говори о Првом српском устанку и вожду Карађорђу и његовим јунацима, повратку слободе и какве такве српске државе. Трећи део трилогије зове се „Четник“. Говори о Првом балканском рату и настанку Краљевине Србије, коначном протеривању Турака са Балкана – објаснио је Ђорђевић.

Поред свог интересовања за писање Саша Ђорђевић, иначе полицијски инспектор у МУП-у Србије, познат је у Смедереву као фронтмен Хеавy Метал бенда Патриас у коме свира бас гитару.

-Господин Ђорђевић је ново име на пољу историјских романа у Србији, а нарочито код нас. Његове књиге још увијек нису пронашле пут у Републику Српску. Историјски романи имају добар пролаз код публике зато што на један занимљив начин доносе историјске чињенице. За дјецу је увијек добро да чују нешто ново, да чују неки нови поглед на историју – истакао је Бојан Вујчић, виши кустос исторочар у Завичајном музеју Градишка.

„Трилогију о слободи“ Ђорђевић је почео да пише 2014. године, а до сада су романи „Јаничар“ и „Устаник“ доживјели три издања.

 

Фото галерија: