У Градишци свечано отворен Трг Чубриловића

У Градишци је у понедјељак, 21. септембра 2020. године, у оквиру обиљежавања славе града – Мале Госпојине, отворен новоизграђени Трг Чубриловића, који краси бронзана статуа Вељка Чубриловића.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је на свечаности да је породица Чубриловић, са својим порукама и свим оним што је оставила у образовању и другим областима, позитиван примјер који треба сви да слиједимо.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић

“Статуа Вељка Чубриловића свим грађанима треба да служи као идеја водиља, јер се српски народ цијели 20. вијек борио за своја права”, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је честитао славу града свим грађанима Градишке, истичући да изградњом Трга Чубриловића градске власти показују да воде рачуна и о славним историјским личностима из свог града.

Говорећи о изградњи Трга Чубриловића, градоначелник Градишке Зоран Аџић истако је да је жеља градских власти била да врате сјећање на људе који су име Градишке славно проносили широм свијета, који су је развијали између два свјетска рата, када је носила епитет “Мали Београд”.

Градоначелник града Градишка Зоран Аџић

“Желимо да то вријеме вратимо. Сада смо у град вратили породицу Чубриловић, градишку слободарску породицу, чији су се чланови бавили и просвјетом. Изградили смо Трг Чубриловића на мјесту у чијој близини се налазила њихова породична кућа. Раније смо у наш град вратили свјетски познатог мозаичара и сликара Борислава Њежића и проту Душана Суботића”, нагласио је Аџић.

Аџић је рекао да је Градишка некада имала пет тргова, које желе поново да врате грађанима.

“Један трг смо отворили, а главни градски трг управо реконструишемо. Желимо да Градишку представимо као слободарски град, отворен за све добре људе”, нагласио је Аџић.

Унука Вељка Чубриловића, Вера Вујичић истакла је да је узбуђена што стоји на тргу који је посвећен њеним прецима и што је Градишка обновила успомену на своје старе породице, које су своје животе уградиле у напредак града.

Унука Вељка Чубриловића, Вера Вујчић

“Сигурна сам да ће Градишка имати добру будућност, јер у прошлости има добро упориште”, нагласила је Вујчићева.

Она је навела да је о свом ђеду много лијепих ствари чула од своје баке Јованке Чубриловић, која је говорила да су у свом браку знали само за слогу и радост и имали исте погледе на слободу, због чега су запоставили свој мирни породични живот у времену анексије БиХ од Аустроугарске.

На пријему поводом славе града заслужним појединцима додијељена су јавна признања.

Повеља града Градишка додјељена је Јавној установи “Завичајни музеј” Градишка – за 50 година рада и изузетне резултате у очувању културно-историјског и природног насљеђа.

Фото галерија: