У Завичајном музеју отворена изложба слика Милована Чикића

У галерији Завичајног музеја у Градишци, дана, 15. јула 2020. године је отворена изложба слика академског сликара Милована Чикића, које су настале током претходних 17 сазива Ликовне колоније Градишка.

Изложбу је приредио кустос Завичајног музеја Александар Обреновић, који је истакао да је Чикић оснивач Ликовне колоније Градишка и аутор највише дјела током досадашњих сазива.

„У умјетничкој збирци Ликовне колоније Градишка имамо око 300 слика од преко 50 аутора. Међу њиима се истиче Милован Чикић, као оснивач и организатор колоније и аутор 19 дјела, која су изложена“, рекао је Обреновић.

Чикић је навео да је ово необична изложба у необично вријеме, те посебна јер су изложена његова дјела која је одабрао његов бивши ученик.

Он је навео да су слике из различитих сазива Ликовне колоније Градишка, од његове почетне фазе рада са уљем на платну и експресионизма, па до апстракције.

Чикић, који је и предсједник Удружења ликовних умјетника Градишка, каже да су се сликари радовали овогодишњем пунољетству Ликовне колоније, али да је ситуација са пандемијом вируса корона пореметила планове.

„Нисмо сигурни ни да ли ће бити дозвољено одржавање Ликовне колонија, али нећемо одустати и прекинути традицију, по цијену да је организујемо са мање дана рада и само са сликарима из Градишке“, додао је Чикић.

Изложба слика Милована Чикића у Завичајном музеју у Градишци биће отворена до 15. августа, а посјетиоци ће је моћи погледати уз поштовање свих прописаних мјера заштите од вируса корона.

Фото галерија: