У Завичајном музеју отворена изложба о животу и раду Петера Хандкеа

Изложбу ,,Петер Хандке” дана, 18. маја 2021. године у Завичајном музеју Градишка отворили аутори изложбе академик Миливоје Унковић и проф. др Ранко Поповић.

Коаутор изложбе Ранко Поповић рекао је да је непосредни повод изложбе тај што је Хандкеу додјељена Нобелова награда за књижевност 2019. године истичући чињеницу да је он инострани члан АНУРС-а од 2008. године.

-Ова изложба је направљена и из разлога да се на један начин стави у други план она дневно политичка прича о Хандкеу као пријатељу Срба која јесте важна и коју нико не спори али у први план смо хтјели ставити његову литературу – рекао је Поповић.

Према његовим ријечима суштина концепције изложбе је да што већи број младих људи постане читалац Хандкеових дјела јер је он велики писац у њемачком језику, један од ријетких који помјерају границе у своме језику.

Академик Миливоје Унковић рекао је да се након Галерије АНУРС-а поставка изложбе може погледати у галерији Завичајног музеја у Градишци, а након тога у плану је представљање широм Републике Српске.

-Радује ме што је сарадња са Завичајним музејем почела на Међународни дан музеја и перспектива је пред нама јер у плану Галерије Академије наука и умјетности ми имамо годишње пет изложби различитог карактера које можемо представити и градишкој публици – рекао је Унковић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић истакао је да изложбом “Петер Хандке” обиљежен Међународни дан музеја.

-Наравно ми сарађујемо са свим институцијама, али част нам је да сарађујемо са Галеријом Академије наука и умјетности Републике Српске као кровном институцијом – навео је Вујчић и додао да ће изложба бити отворена наредних мјесец дана.

Фото галерија:

Видео: