У Завичајном музеју отворена изложба слика поводом 800 година аутокефалности Спрске православне цркве

У Завичајном музеју Градишка, дана, 23. октобра 2019. године је отворена изложба слика насталих на 36. сазиву Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац 2019”, поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Виши кустос историчар у Завичајном музеју Градишка Бојан Вујчић, рекао је да је сарадња са сусједном општином Србац на завидном нивоу те да је ово већ друга изложба која долази из Српца а да је ова посебно занимљива јер је тема изложбе 800 година аутокефалности Срспке православне цркве.

Вујчић је најавио да ће наредна изложба бити у организацији директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновића, која ће говорити о 800 година православља на подручју Градишке.

Секретар Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” Стеван Умљеновић је рекао да је тема овогодишњег сазива Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац 2019”, била 800 година аутокефалности Српске православне цркве али да то није први пут да се обрађује ова тематика јер је 1998. године ова колонија радила слике на тему 800 година Манастира Хиландара, на којој су такође настала вриједна дјела са вјерским мотивима.

Извор: Радио Градишка

Фото галерија: