У припреми изложба “Са Шербулом по корзу”

„Када бих се могао вратити и почети све из почетка – поново бих био новинар”, једном приликом је рекао Гојко Шербула, први директор Радио Градишке који је рођен 16. августа 1939. године, а који нас напустио прије шест година.

Директор Завичајног музеја Градишка, Бојан Вујчић рекао је да је Шербула иза себе оставио богатство, не оно материјално него културно и историјско које је право благо за наш град.

„О Шербули најбоље говори његов легат, бројне фотографије, филмови, записи и елаборати које обрађујемо и планирамо у будућности правити изложбе. Планирали смо једну изложбу за септембар али ће она ипак бити приказана јавности сљедеће године у априлу а коју смо назвали “Са Шербулом по корзу”, рекао је Вујчић и истакао да је Шербула осим што је био новинар био и историчар који је фотографијом забиљежио једно вријеме.

„Шербулине фотографије настају од средине 60-их година прошлог вијека у вријеме када настаје и преобразба Градишке, како они тада кажу, из мале варошице у модеран град. Та модернизација носи и рушење многих историјски вриједних грађевина као и кућа породица које су обиљежиле прошлост нашег града“ рекао је Вујчић.

Гојко Шербула је новинарску каријеру започео је 1959. године у загребачком “Вјеснику”, а био је један од пет оснивача Радија Бањалука.

Највећи дио радног вијека провео је у својству новинара-уредника у Радио Бањалуци и “Гласу”, те Радио Градишци у функцији првог директора. Сарађивао је у више часописа и годишњих публикација. Гојко Шербула је у пет деценија дугој новинарској каријери увијек био примјер одговорног и продуктивног новинара.

За допринос развоју новинарства у Градишци и шире више пута је награђиван и одликован. Добитник је и новинарске награде за животно дјело.

Шербула је умро у Градишци 23. новембра 2015. године.

Извор: Радио Градишка