Филм ,,Камен памти” на АТВ

Документарни филм “Камен памти” посвећен лику и дјелу Борислава Боре Њежића, мозаичару свјетског гласа, на АТВ-у не пропустите погледати у недјељу од 13 часова.

Аутор филма Милан Пилиповић за медије каже да је веома срећан што је у Градишку у умјетничком смислу успио вратити Бору Њежића, који је у свијету мозаика и свијету умјетности оставио неизбрисив траг.

Он је навео да филм није било тешко направити јер је од првих кадрова схватио да се ради о великом умјетнику и да о његовој умјетности свједоче бројни пријтељи на изузетан начин.

Пилиповић је нагласио да је циљ документарног филма “Камен памти”, да људима из Лијевча и Поткозарја односно Градишке прикаже о каквој умјетничкој личности се ради и колико је он важан у свијету мозаика и сценографије.

Борислав – Боро Њежић рођен је 1933. у Романовцима код Градишке а умро 2016. у Београду. Дипломирао је на Факултету примјењених умјетности у Београду, на одсјеку монументалног сликарства, 1964. године. Иако је најпознатији његов мозаички опус, Боро Њежић се успјешно бавио и сликарством и графиком. Такође, остале су упамћене његове сценографије за култне телевизијске серије (“Образ уз образ” и “Више од игре”), за више ТВ драма и филм „Браћа по матери“, као и многе ревијалне сценографије. Урадио је велики број мозаика, као и 5 великих мозаичких композиција у јавном простору. Слиједећи импулс и дух свог учитеља Александра Томашевића помјерио је границе савременог мозаика и створио нека од најзначајнијих ликовних дјела друге половине XX вијека.

Филм је премијерно приказан у септембру на љетној позорници Завичајног музеја Градишка као завршница првог међународног симпозијума на којем су се окупили умјетници из разних земаља, вајари и мозаичари који су радили своја дјела у простору са циљем да се у Градишци направи музеј на отвореном. На АТВ-у га можете премијерно погледати у недјељу у 13 часова.

Реприза је у понедјељак у 12.15 часова.