ЈУ ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ОБИЉЕЖАВА 50 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ЈУ Завичајни музеј обиљежава 50 година постојања

Јавна установа Завичајни музеј Градишка у току ове године обиљежиће 50 година постојања значајним пројектима и манифестацијама, попут отварања трга Вељка Чубриловића, отварањем спомен чесме и промоцијом документарног филма посвећеног Диани Будисављавић, а централни догађај обиљежавања јубилеја биће Академија која је планирана за септембар, рекао је директор ове установе Бојан Вујиновић гостујући у емисији „Културни колаж“ Радио Градишке.

„У току је израда Монографије „50 година Јавне установе Завичајни музеј Градишка“, која ће бити представљана на Академији, а све ће бити попраћено видео снимцима и фотографијама“, додао је Вујиновић.

Он је навео да ће ове године први пут бити организована „Колонија у камену“, која је замишљена као меморијал посвећен мозаичару Бориславу Бори Њежићу који је родом из Романоваца, гдје ће умјетници стварати по једну скулптуру на задату и слободну тему. Све ће бити попраћено постављањем његове бисте и представљањем монографије и документарног филма о овом умјетнику који је живио и радио у Београду.

Вујиновић је додао да је Завичајни музеј припремио и занимљив програм и радионице за градишке основце, које почињу од понеђељка 10. фебруара.

„Основци су и најзаинтересованија публика када се прича о музеју и историји нашег града. Предвидјели смо у наредних мјесец дана три радионице дневно, а након тога припремићемо и нове. Циљ је да се дјеца упознају са историјом Градишке и ове регије, те да науче неке основне ствари о томе шта је то споменик и који су најинтересантнији споменици у Градишци, каква је била култура живљења првих становника нашег подручја, шта је то калиграфија и којим активностима се музеј бави“, навео је Вујиновић.

Завичајни музеј ће ове године, у сарадњи са Градским позориштем, у основним школама у руралним подручјима реализовати пројекат „Музеј у коферу“, гдје ће ученицима представљати музејске експонате и о њима говорити на научни и шаљив начин.

Музеј у Градишци почео је са радом 19. септембра 1970. године, када је отворена изложба о Другом свјетском рату „Путеви побједе“, која је допуњена 2015. године.