НАЈАВА – Изложба слика Недељка Неђе Гоге

Поводом Дана града 24. априла у Галерији Завичајног музеја Градишка у уторак, 23. априла 2024. године у 14 часова биће отворена изложба слика Недељка-Неђе Гоге, бившег јасеновачког логораша.

Недељко Гога је рођен 1937. године у Врбашкој под Козаром. Заједно с братом Васом био је у усташким логорима Јасеновац, Сисак и Стара Градишка.

Основну школу завршио у Инђији, где је његова мајка добила кућу у процесу колонизације. Средњу грађевинску и Школу за ликовне уметности завршио је у Београду. У Минхену је завршио студије сликарства а у Бечу скулптуре. Неколико година боравио је на Блиском и Далеком Истоку, а у Либији радио портрете Моамера Гадафија.

Урадио је монументалне скулптуре. Међу њима су “Голуб мира” у Франкфурту, “Сланг” у Швајцарској, “Косовка” у Призрену, рељеф “Логор” у Солуну, вињету на фасади “Грчке краљице” у Београду, бројне бисте, плакете и златнике са ликом Тесле, Карађорђа, Скендербега, Гадафија, Лењина…

О Недељку је Стивен Спилберг снимио дугометражни филм, а о њему су писали Драгоје Лукић (“Рат и дјеца Козаре”) и Ђорђе Девић у књизи “Тако је било”.

Недељко Гога је умро у 18.9. 2023. godine u 86-ој години у свом љетњиковцу у Врњачкој Бањи, а сахрањен је у породичној гробници у Инђији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *