Отворена изложба фотографија Милене Ерцег

Милена Ерцег, позната умјетница из Градишке и прва жена у Босни и Херцеговини која је добила почасно звање Међународне федерације фотографске умјетности, приредила је дана, 26. марта 2024. године прву самосталну изложбу фотографија у Завичајном музеју Градишка.

Љубитељи ове врсте умјетности, до 19. априла имаће прилику погледати 50 фотографија насталих у протеклих осам година њеног рада.

Отварању изложбе присуствовали су бројни посјетиоци и тако показали су да се ради о изузетној умјетници и великом човјеку, што је потврдио и мајстор фотографије, ментор изложбе Драган Проле.

„Ми вечерас имамо један сјајан фотографски догађај, имамо изложбу која има своју ноту, своју емоцију. Свака фотографија има садржај, на свакој фотографији се налазе људи што довољно говори о Милени као човјеку који познаје сензибилитет и коју људи препознају као фотографа и довољавају јој да их фотографише. Милена кроз интеракцију са људима успијева да измами осмијех, да прикаже тугу , да прикаже нешто веома посебно“, истакао је Проле и додао да је Милена хроничар мјеста у којем живи.

Љубав коју Милена има према фотографисању примјетна је на свакој њеној фотографији и баш као и у животу, тако и у умјетничком раду, у првом плану су јој људи и живот.

„Фотографије приказују претежно људе из моје околине, људе које сретенем док обављам друге послове, јер је већина фотографија настала спонтано“, навела је Ерцегова и нагласила да кроз сваку фотографију жели да пренесе реалну причу, оно што види у датом тренутку.

Милена Ерцег добитница је бројних признања и награда широм свијета. У њеној колекцији се налазе награде и признања из Србије, Хрватске, Украјине, Естоније, Турске, Холандије, Сјеверне Македоније, Пољске, Грчке, Индије, Марока, Кине, Русије, Израела и других земаља.