Представљен легат Борислава Боре Њежића у Завичајном музеју Градишка (ФОТО)

Дана, 14. септембра 2020. године, легат Борислава Боре Њежића представљен је градишкој публици у галерији Завичајног музеја. Легат је свечано отвореним прогласио градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Љиљана Њежић, супруга Борислава Боре Њежића рекла је да је узбуђена и срећна што се Боро вратио кући и нагласила да је Боро то заслужио јер му је срце увијек било у Градишци. Она је додала да сљедеће године има у плану премјештање посмртних остатака Боре Њежића у родне Романовце.

Градоначелник града Градишка, Зоран Аџић рекао је да се захваљујући Љиљани Њежић велики свјетски сликар и мозаичар Борислав Њежић кроз свој легат вратио у Градишку и Романовце и да се на тај начин грађани Градишке могу упознати са његовом величином и радом.

„Градишка има оно шта многи немају и ми смо у прилици да отпоченемо традицију и бренд који ће бити познат широм региона а који ће окупљати скулпторе из читавог свијета који ће правити своја дјела која ће остати у нашем граду и бити изложена на јавним површинама“ рекао је Аџић. Он је додао да постоји идеја да се Улица Драгоја Лукића претвори у кроазету поплочану мозаицима.

Аџић је нагласио да Градишка не заборавља своје људе, свјетске познате личности које су потекле из Градишке и да је то показала подизањем споменика Вељку Чубриловићу, бисте проти Душану Суботићу и да ће се трудићемо да врати Градишци оно што је некад била кад су је звали Мали Београд.

„Жеља нам је да Градишка буде један средњоевропски град са свим обиљежјима таквог града и да буде по мјери свих грађана који желе да живе, раде и развијају се у Градишци“ рекао је Аџић.

Директор Завичајног музеја Бојан Вујиновић рекао је да је у музеју изложен само дио легата Боре Њежића и додао да је највриједнија збирка мозаика. Он је нагласио да кроз легат и симпозијум Музеј уз подршку Града Градишка и Министарства просвјете и културе, симболично враћа Бору у Градишку.

„Међународни симпозијум у камену одржаваће се сваке године и сваки пут ћемо се сјећати лика и дјела Боре Њежића а сабираће људе који раде у камену, првенствено мозаик али и скулптуру чија ће дјела остајати на јавним површинама нашег града. Кроз ту манифестацију покушаћемо правити музеј на отвореном“ рекао је Вујиновић.

Вујиновић је додао да ће у оквиру Првог међународног симпозијума у камену-Боро Њежић, у уторак, 15.септембра, са почетком у 20 часова на љетној позорници Завичајног музеја бити приказан документарно-играни филм „Камен памти“.

Фото галерија: