Отворена изложба слика Саше Богдана (ФОТО)

У Завичајном музеју Градишка дана, 22. маја 2024. године је отворена изложба слика академског сликара Саше Богдана из Дервенте.

Посјетиоци су имали прилику да уживају у богатим енергичним колоритним сликама које су рађене техникама акрил и уље на платну.

Историчар умјетности Александар Грандић оцијенио је да је Богданова умјетност свеобухватна, прожета интензивним емоцијама и експресијом.

-На овим радовима се може примјетити утицај бројних умјетника, од српског сликарства из друге половине двадесетог вијека до европских и свјетских утицаја. На тај начин се поступак умјетничног обликовања Саше Богдана може одредити као засебна, крајње лична, реструктура ликовног језика, при чему доминирају симболистички и веома интензивни емотивни конституенти тог луцидног, заумног изражаја. У први мах може да се учини да његова платна обилују елементима, да има превише колорита и цртежа, али њега заправо карактерише то што на експресиван начин показује своје импресије и емоције – рекао је Грандић.

Умјетник Саша Богдан је излагао на више самосталних и групних изложби, учествовао је у бројним хуманитарним изложбама и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Објавио је три збирке поезије.

Аутор каже да су радови настали током вишегодишњег стваралаштва.

-Вјерујем да ће посјетиоци пронаћи неки рад за себе, а изложба је и продајног карактера – рекао је Богдан.

Академски сликар Саша Богдан израђује скулптуре и сувенире од фосилног храста лужњака Укринског абоноса. Богдан је предсједник Удружења ликовних стваралаца „УЛИКС“ Дервента. Оснивач је Међународне ликовне колоније „Патковача“ Дервента.

Изложба слика академског сликара Саше Богдана, као и многи други садржаји у Завичајном музеју Градишка, уприличена је поводом обиљежавања Међународног дана музеја.